Bedre IT

Snak med et program

by on jan.10, 2013, under indspark

AnnaHusker du “Eliza” en elektronisk psykoanalytiker – et computerprogram der skulle være så snedigt lavet at du ud fra din konversation med det, ikke kunne være sikker på om du snakkede med et menneske eller en computer? “Eliza” gik i glemmebogen i løbet af 70’erne.

– Men udviklingen inden for snakkende computere har på ingen måde stået stille. Det engelske ord for en talende computer er ChatterBox og de findes faktisk flere steder på nettet, uden at gøre det store væsen af sig. Sagen er den at Chat robot programmerne idag netop ofte skal forestille at være levende mennesker som man kan snakke med.

Prøv f.eks. at snakke lidt med “Anna” som chatterboxen hedder hos Ikea hvis du går ind på Ikeas hjemmeside skal du øverst på siden klikke på “Spørg Anna”. Min konversation med Anna gik som følger:

Du sagde: hvad er dit humør idag
Anna sagde: Godt humør er skønt!
Du sagde: hvad er meningen med livet
Anna sagde: Jeg kan klare det meste, men jeg kan desværre ikke forstå eller svare på dette spørgsmål. Du er meget velkommen til at kontakte IKEAs Kontaktcenter på siden her.
Du sagde: er du levende
Anna sagde: Nej bare rolig, jeg er blot et program.

” Hun” lægger altså ikke skjul på at hun er et program – hvis man direkte spørger hende, men af Ikeas side fremgår det ikke eksplicit, så det skulle ikke undre mig om flere bruger hende uden at opdage det, for “hun” gør et ret godt job, så længe man ikke bryder grænserne for god kommunikation med en fremmed. Det er dog først når du stiller uventede spørgsmål at det bliver sjovt! – Også WolframAlpha søgemaskinen kan du konversere med:

Input: What is your name
Response: My name is Wolfram|Alpha
Input: What is the meaning of life
Response: 42
Input: What is your IQ
Response: Sorry, I dont know: Its never been measured

Wolfram Alpha er sandsynligvis mere intelligent end Anna, men de er begge så meget smartere end Eliza at det faktisk er ret sjovt at afprøve deres grænser! – Prøv det! – prøv det!! (o:


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...