Bedre IT

Picasa ka trylle

by on apr.16, 2008, under Grafik behandling, Introduktion

Billede leveret af www.sxc.huHvis du har en hel kage som vejer 100 gram og du så skærer præcist halvdelen væk – hvormange gram vil den resterende halvdel så veje?

100 gram, ifølge picasa. – Altså det rene trylleri.

I picasa kan du beskære billeder og selv om du skærer hele 99 procent væk, har billedet stadig samme filstørrelse.

Filstørrelser
Når man gør et billede klar til brug på nettet er et af målene at gøre filstørrelsen så lille som mulig, og det gør man ved at “resize” det (gøre det mindre), men man kan også beskære det sådan at der kun kommer det nødvendige udsnit med, og endelig kan man øge komprimeringen på jpg og gif filer.

Snak om dimensioner
Et 3 megapixels digitalkamera laver billeder på 1920 x 1600 pixels, men dimensionerne på de fleste skærme er på 1280 x 1024 pixels eller mindre. Og hvis billederne f.eks. skal bruges på en blog, så er bredden på dette tekstfelt 460 pixels, og billeder med kagerne er f.eks. 200 x 300 pixels. Se evt. min introduktion til grafik på 23teknik.blogspot.com. – Sagen er altså den, at de fleste digitalkameraer idag laver langt større billeder end det er nødvendigt for brug på nettet, og at du derfor altid vil skulle redigere et billede til brug på nettet – Hvis du da ikke ligefrem har sat dit kameras opløsning ned.

Kedeligt trylleri
Jeg er glad for picasa, og bruger det meget, men netop den måde programmet behandler billeder på – synes jeg er uheldig: I picasa ser det ud som det skal efter redigeringen, men kikker man på billedet i stifinder (explorer) er billedet uændret. – Ændringerne i billedet er altså blot gemt som tekst i en tekstfil kaldet picasa.ini, og beskæringen gør sig kun gældende for de billeder man uploader til picasa web album. – Man kan altså ikke umiddelbart viderebearbejde resultatet i et andet program, eller bruge det redigerede billede i word eller lignende..


På disse 2 thumbnails fra dels stifinder og picasa kan du se at filnavnet er det samme hvilket viser at det er samme billede; men picasa viser en version som dels er roteret 90 grader, og dels er blevet kraftigt beskåret. Mens stifinder viser billedet som det er og som det vil være hvis du åbner det i alle andre programmer end Picasa.

Alternative programmer
Paint Shop Pro er utvivlsomt det bedste program til billedredigering – i et tilgængeligt prisleje. Man kan dog også klare sig fint med gratis- programmerne Photofiltre og GIMP.

Artiklen senest redigeret d. 29-05-08


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...