Bedre IT

Introduktion til grafik?

by on apr.15, 2008, under Grafik behandling, Introduktion, Viden om

Netop ting 9 er godt og grundigt plantet i en suppedas af “avanceret” viden indenfor internet, filtyper, komprimering, layout, design, fototeknik, windows, stifinder, bits og bytes, megapixels og meget andet godt. Du ved måske allerede en del, og nedenstående er derfor blot et forsøg på at supplere din viden!

I et løssluppent øjeblik kan man ligefrem konkludere at billeder er det vigtigeste medie på nettet, så hæng på! – Jeg holder mig til det mest elementære, og kommer desuden med et par tips:

Gratis billeder:

Som Pernille Saul skriver i sin artikel om hvad man må på nettet, så er det ikke tilladt hovedløst at kopiere og bruge billeder man har fundet!! – Der findes dog gud-ske-tak-og-lov nogle professionelle hjemmesider som stiller billeder gratis til rådighed. Stockxpert er en typisk internet bizz som dels stiller indhold gratis til rådighed, og dels tjener penge ved at sælge indhold. Blomsten herover er fra denne service: Ifølge licensen kan du stort set bruge den til hvad du vil – begrænsningerne er få og rimelige!

Private billeder:
Umiddelbart er der ingen begrænsninger for hvad du kan gøre med dine egne billeder – det er dog en god ide at du spørger eventuelle personer på billederne, om det er ok at du lægger dem på nettet!

Billedformater:
Der findes en masse forskellige billedformater på nettet, men de 2 mest brugte er gif og jpg. Overordnet set, er jpg god til fotografier og gif er god til tegninger og skærmdumps.
GIF: Formatet har en begrænsning på 256 farver. Billederne bliver komprimeret, og generelt kan man sige at billedet bliver mindre – jo større ensfarvede flader der er i det. Gif har endvidere de specielle egenskaber at man kan lave gennemsigtige flader i billederne og – at de kan animeres.
JPG: Komprimerer farveforløb, hvor det smider information væk, og netop derfor er jpg et hulens effektivt format på internettet. Der er desværre en tendens til at nogle webmastere bruger jpg formatet til det hele – men jpg har det problem, at formatet ikke duer til store ensfarvede flader. Hvis man f.eks. gemmer sort/hvide tegninger i jpg format kommer der digital støj i billederne; som ses som grå plamager.

Størrelser:
Bredde gange højde
: Størrelsen på billeder på nettet måles i pixels. Man siger at en skærm har en opløsning på x gange x pixels. En af de gamle og mest udbredte skærmstørrelser er 1024 pixels i bredden og 768 pixels i højden, men moderne skærme på 17 og 19 tommer har ofte en opløsning på 1280 x 1024. – For at blive klog på størrelsen (dimensionerne) af de billeder, som du ser på nettet kan du prøve at installere en linial: med den kan du simpelthen måle størrelsen.
Filstørrelser: Et billedes filstørrelse hænger dels sammen med hvormange pixels det har i bredden og i højden, men også med hvilket format billedet er gemt i – jvf. ovenstående.
Når filstørrelsen har betydning er det fordi at man på internet har en begrænset båndbredde, og – at man gør klogt i at ens hjemmeside loader så hurtigt som muligt – fordi brugerene af nettet er utålmodige som bare pokker!

Programmer:
Der findes grundlæggende 2 grupper af grafikprogrammer:
Viewere: Picasa programmet tilhører denne gruppe og med disse programmer kan du få overblik over din billedsamling og mange af programmerne tillader også grundlæggende redigering, som f.eks. at fjerne røde øjne.
Redigeringsprogrammer: – Findes der masser af og du finder dem i alle afskygninger og prisklasser. Paint Shop pro (PSP) som desværre er købt af Corel, er klart det bedste kompromi mellem pris og kvalitet – Ifølge artiklen her koster PSP omkring 1000 kr. Men der findes også en masse gratis alternativer: GIMP er f.eks. et meget udbredt open source program, men det har dog en noget alternativ brugergrænseflade.

Det var så de første strejf gennem vidensjunglen om billeder – Det har været overfladisk, men jeg håber at det kan være med til at give et overblik! De følgende uger vil jeg supplere med nogle mere dybtgående artikler!


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...