Bedre IT

Spændende nye webteknologier

by on sep.22, 2005, under Link Opdagelser, Sociale Programmer, Web 2

Har du hørt om “Internet 2”?

Nedenstående artikel definerer det således:

http://www.uie.com/articles/web_2_power/

“Web 2.0 isn’t a ‘thing’, but a collection of approaches, which are all converging on the development world at a rapid pace. These approaches, including APIs, RSS, Folksonomies, and Social Networking, suddenly give application developers a new way to approach hard problems with surprisingly effective results.”

Aha kunne man så sige, men eksemplet som artiklen indledes med, giver en stærkere fornemmelse om hvad det vil sige:
http://www.housingmaps.com/

Du kan specifikt læse om Googles APIs her:
http://www.google.com/apis/

Du bruger siden fuldstændig som du bruger google maps, og så er der lige det ekstra lag, at du kan se på ejendomme med mere.

Artiklen nævner endvidere APIs, RSS, Folksonomies og Social Networking som koncepter der får betydning i Internet 2.

APIs: Application Programming Interfaces er den teknologi der gør ovenstående side fra ejendomsfirmaet muligt, og der er tusind af andre lignende ting man kan lave med APIs – webservices som er en microsoft teknologi har også en hulens masse spændende muligheder der bare venter på at blive opfundet.

RSS: Browseren Opera har en udemærket RSS læser indbygget!

Folksonomies: “This style of community tagging, commonly referred to as a Folksonomy, allows a site to create an alternative categorization scheme, created by the users of that site. While less accurate than other styles of organizing a site, it’s appealing because it involves the entire user population in the categorization process. You can think of it as a continuous, full-site card sorting exercise that produces a dynamic, live navigation scheme as the users sort the cards.”

Det var måske være at fordybe sig lidt i.


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...