Bedre IT

Forbrugerens fri vilje knægtes

by on feb.13, 2012, under Debat, indspark

Det er en svær titel, men de andre udgaver var endnu mere kantede: “IT underlagt diktatur” eller “Bill Gates den nye diktator”. Apple startede hvad der desværre er ved at blive en trend: At diktere hvor forbrugeren skal købe sine software og sin musik – og de vil også gerne have magt over hvor vi køber vores ebøger og eaviser/blade.

Siden kom Google med deres Android styresystem med indbygget software forretning (app store) – her kan forbrugeren dog omgå app forretningen, men det er så besværligt at det nok er de færreste der går omvejen. Der er rygter om at Google også vil barsle med en global musik og bogforretning.

Det er dog ikke kun smarttelefoner og tavlecomputere (tablets) der er underlagt indbyggede app stores, Sony Playstation 3, XboX,  og Nintendo maskinerne har også en indbygget forretning. Og de 2 sidste udgaver af styresystemet til Apples Mac computere har også indbygget appstore.

Den næstsidste bastion for brugerenes ret til selv at vælge hvor de vil købe deres programmer er nu ved at falde: I Microsoft Windows 8 vil der også være indbygget en appstore, som Microsoft gerne vil “låse” forbrugeren ind i.

Lige siden internettets barndom har man frit kunnet hente alverdens programmer på nettet til installation på sin PC. – Open source giver ikke megen mening uden denne frie ret til at downloade og installere programmer.

Den sidste bastion for brugerenes ret til det frie valg er Linux. De eksperimenter der har været i nogle Linux udgaver med app stores har ikke været kronet med held, hvilket nok er fordi dem der har valgt at bruge Linux netop har gjort det fordi de er træt af Microsoft windows.

Jeg har netop installeret en at de mest populære Linux udgaver, Linux Mint, på en gammel bærbar og det kører fint. Og hvis der er flere der holder på deres frie ret til at vælge hvor de vil hente deres programmer, skulle det ikke undre mig om der vil komme mange flere glade Linux brugere, efterhånden som windows 7 bliver forældet.

 


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...