Bedre IT

Google forstår dig ikke

by on apr.29, 2009, under Introduktion

1119622_lens1Nok er Google en af de bedste søgemaskiner der findes, men der er ikke megen intelligens i måden den søger på: Hvad den ikke har i intelligens har den til gengæld i rå maskinkraft – en søgning på “Bicycle” tager f.eks. 0.21 sekunder og giver 55.700.000 sider ,hvor der står “Bicycle” en eller flere steder, ud af en base som Google selv påstår er på på 3 billioner dokumenter (hjemmmesider etc.).

Da det ikke er menneskeligt muligt at gennemse 55.700.000 hits er det de først viste sider med hits som de fleste ser og den intelligens der ligger i Googles måde at indexere går mere på antallet af relevante links til et givent dokument, antallet af relevante ord etc.. – Intelligensen ligger altså nærmere i indexeringen og rankning af de viste hits end i tolkning af hvad du søger på.

Men der er en gruppe af søgemaskiner som prøver at forstå dig!
– De kaldes semantiske søgemaskiner.  Hvis du f.eks. søger efter “bicycle” på Kosmix  får du følgende  søgeresultat hvor der dels udskilles forskellige underkategorier; f.eks. “History”, “Bicycle equipment”, “Cycle types” etc.. Men der vises også et link til en wikipedia artikel om emnet, en masse YouTube videoer, billeder fra Google og Flickr, og udklip fra forskellige communities som diskuterer cykler. 

Det superfede ved søgemaskiner som forstår sig på et emne er:
At de kan hjælpe dig til at forstå emnet

– Tænk nu, hvis du ikke vidste noget om cykler!! – Så ved du nu at cykler har gear og håndtag og at der findes flere typer cykler etc… (Godt at vide ikk!) (o:

Prøv selv at eksperimentere!
Der findes mange eksperimentelle søgemaskiner som gør et stort nummer ud af at præsentere søgeresultatet, sådan at du nemmere får en forståelse af det emne som du søger indenfor: Prøv f.eks. at checke: Ujiko og Grokker som varmt kan anbefales. Men også VisWiki, WikipediaRoll og eyePlorer,  er interessant fordi du her får en visuel præsentation af emnet.

Og glem ikke at det er ved at eksperimentere og lege med tingene at du lærer noget nyt!

:

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...